Η Καθαρά Δευτέρα ή αλλιώς Κούλουμα είναι η πρώτη μέρα της νηστείας της Σαρακοστής και μάλιστα γιορτάζεται με ιδιαίτερα έθιμα σε όλη την Ελλάδα. Εάν θέλετε κάτι διαφορετικό από το παραδοσιακό πικ νικ – χαρταετός – Φιλοπάππου, τότε σε κοντινή σχετικά απόσταση από την Αττική θα βρείτε κάποια πολύ ιδιαίτερα έθιμα.
Στη Στερεά Ελλάδα πρωτοστατούν τα “αλευρομουτζουρώματα” στο Γαλαξίδι και ο Βλάχικος Γάμος στη Θήβα ενώ ξεχωρίζουν επίσης το Γαϊτανάκι της Λιβαδειάς και το Στοιχειό της Χαρμάνας στην Άμφισσα. Στο μεν αλευροπόλεμο του Γαλαξιδιού θα βρεθείτε εν μέσω του πιο χρωματιστού σκηνικού που μπορείτε να φανταστείτε αφού οι χιλιάδες παρευρισκομένων μάχονται χρησιμοποιώντας ως πολεμοφόδια αλεύρι, ώχρα, φούμο, λουλάκι ή όποια άλλη σκόνη μπορεί να χρωματίσει την ατμόσφαιρα. Να είστε προετοιμασμένοι με πρόχειρα ρούχα γιατί κανείς δεν γλυτώνει από τα πολύχρωμα πυρά. Την Καθαρά Δευτέρα υπάρχει Παζάρι με Νηστίσιμα από τις 10 το πρωί στην Πλατεία Μάμα στο Λιμάνι, στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η Παρέλαση των Μεταμφιεσμένων και από τις 2.30 μ.μ. Λάβετε θέσεις!
Στο δε Βλάχικο Γάμο της Θήβας, τα πράγματα είναι πιο φολκλόρ και ουσιαστικά θα συμμετάσχετε σαν θεατές στην αναπαράσταση ενός παραδοσιακού γάμου που όμως και η νύφη είναι συνήθως γένους αρσενικού! Το έθιμο που εμπνέεται από τον ερχομό της άνοιξης, μετράει ήδη πάνω από δύο αιώνες και μοιάζει επηρεασμένο από τη διονυσιακή παράδοση αφού δεν του λείπουν οι πίπιζες, τα νταούλια, το άφθονο κρασί και το γλέντι. Το πρωί λοιπόν της Καθαράς Δευτέρας ανάβουν φωτιές στην Πλατεία Επαμεινώνδα και ξεκινούν οι χοροί. Το μεσημέρι, κατά τις 2, θα ξεκινήσει και η γαμήλια πομπή των “νεόνυμφων” και το γλέντι θα συνεχιστεί μέχρι τις πρωινές ώρες.
Στη Θεσσαλία το έθιμο που, λόγω της προκλητικότητας του, είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, είναι το Μπουράνι στον Τύρναβο. Το Μπουράνι καθαυτό είναι μια σούπα από σπανάκι και ξύδι η οποία προσφέρετε στον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί στον προφήτη Ηλία και ακολουθεί γλέντι. Το ιδιαίτερο ωστόσο της υπόθεσης είναι ότι οι συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες επιδίδονται σε άσεμνες χειρονομίες και βωμολοχίες ενώ την σηματοδότηση της αρχής της άνοιξης κάνουν τα φαλλικά σύμβολα που χρησιμοποιούνται ευρέος!
Στην ίδια περιοχή, στην Ελασσόνα, γίνεται τα τελευταία χρόνια και μια πρωτότυπη, ιπτάμενη γιορτή. Αεραθλητές από όλη την Ελλάδα μεταμφιέζονται, πετούν με αλεξίπτωτα πλαγιάς πάνω από την περιοχή και προσγειώνονται στους πρόποδες του βουνού όπου τους περιμένει πλήθος κόσμου και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ότι κι αν επιλέξετε να το χαρείτε κι αν τελικά βρεθείτε για πικ νικ στο Σούνιο ή αλλού στην Αττική, καλοζυγίστε τον αετό σας για να φτάσει πολύ ψηλά!
- Άρθρα/
- Εορτές & Φεστιβάλ/